Maak een vrijblijvende afspraak

Annuïteitenhypotheek Heerenveen

Met een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag (rente + aflossing). Het aflossingsbedrag is zo gekozen dat de totale maandelijkse hypotheeklasten hetzelfde blijft indien hypotheekrente niet veranderd. Tegenwoordig is de annuïteitenhypotheek één van de meest gekozen hypotheekvormen.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

  • Omdat aan het begin van de looptijd de hypotheek hoger is, betaal je meer rente en los je minder af. 
  • Naarmate je meer aflost, wordt het hypotheekbedrag steeds kleiner. Daardoor betaal je steeds minder rente. Omdat je wel maandelijks hetzelfde bedrag blijft betalen (de annuïteit), wordt het aflossingsbedrag hoger. 
  • Aan het einde van de looptijd is de aflossing per maand dus groter. Na de looptijd (bijvoorbeeld 30 jaar) is de annuïteitenhypotheek volledig afgelost. 

Deze afbeelding laat zien hoe de verhouding tussen de rente en de aflossing binnen de annuïteiten hypotheek gedurende de looptijd is: Annuïteitenhypotheek Heerenveen

Voordelen van een annuïteitenhypotheek 

  • Aan het begin lagere netto lasten  
  • Dezelfde bruto lasten 
  • Hypotheek wordt afgelost 
  • Geen opslag op de hypotheekrente 
  • Hypotheekrenteaftrek met een hypotheek (na 1-1-2013) 

Hypotheekrenteaftrek 

Het belastingvoordeel van een annuïteitenhypotheek wordt gedurende de looptijd minder. Omdat je aflost, wordt de hypotheekschuld lager. Daardoor betaal je minder hypotheekrente en kun je minder hypotheekrente aftrekken. Omdat je maandbedrag wel hetzelfde blijft (de annuïteit) is de bruto maandlast (wat van bank wordt afgeschreven) hetzelfde. De netto last worden hoger, omdat je steeds minder hypotheekrente terugkrijgt van de belastingdienst. 

Meestgekozen hypotheekvorm 

De annuïteitenhypotheek is tegenwoordig een meest gekozen hypotheekvorm. Als je vanaf 1 januari 2013 een nieuwe hypotheek afsluit, kun je alleen nog gebruik maken van hypotheekrenteaftrek, met een annuïteiten- of lineaire hypotheek. 

Met een annuïteitenhypotheek betaal je in het begin veel hypotheekrente, daardoor kun je meer hypotheekrente terugkrijgen. De netto maandlast (na renteaftrek) is aan het begin van de looptijd dus laag en stijgt gedurende de jaren. 

Daarom willen de meeste jonge kopers een annuïteiten hypotheek. De meeste jonge kopers beginnen dan met een baan en groeien nog met het salaris. De  uitgaven zijn vaak hoger met name bij gezinsuitbreiding, zodat je meer financiële ruimte hebt. 

Als je in de toekomst minder inkomen gaat ontvangen, bijvoorbeeld omdat je minder gaat werken of met pensioen gaat, dan is de annuïteitenhypotheek minder geschikt. Je kunt beter in het begin al meer aflossen zodat de maandelijkse lasten lager gaan worden, hierbij kun je denken aan een lineaire hypotheek.  

Hypotheekrente annuïteitenhypotheek 

Als je op dit moment een aflossingsvrije hypotheekvorm hebt kan het interessant zijn om dit (deels) over te sluiten naar een annuïteitenhypotheek. Je maandelijkse lasten worden dan hoger, maar je hebt wel meer afgelost. Vaak gaat de hypotheekrente (opslag) lager worden. 

Hypotheekadvies op maat!

Het kiezen van de juiste hypotheekvorm is een belangrijke keuze, met name omdat dit gevolgen heeft op de manier waarop de hypotheek over de looptijd wordt afgelost. De Goede Financieel Specialist B.V. adviseert je over de verschillende mogelijkheden in deze hypotheekvorm. Vanuit ons kantoor in Heerenveen kijken wij naar de hypotheekvorm die in jouw situatie het meest gunstig uitpakt.

Maak kennis met onze specialisten

In een persoonlijk adviesgesprek vertellen wij je graag over de mogelijkheden.